Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα

«Οι μισές επιχειρήσεις στις Τουριστικές περιοχές της χώρας δεν εκδίδουν αποδείξεις», με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η Athens News, από ελέγχους του ΣΔΟΕ για το διάστημα από 6 Ιουλίου έως 19 Αυγούστου. Στα πλαίσια αυτών των ελέγχων είχαμε και τα γεγονότα της Ύδρας. Πρωταθλητής στην φοροδιαφυγή η Κρήτη. Με το Ρέθυμνο πρώτο με αριθμό παραβάσεων 84%, το Ηράκλειο 77,8% και τα Χανιά 73,1% όπως προκύπτει από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.
Αυτό διαμορφώνει μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, στο εξωτερικό που οδηγεί σε παραπέρα πτώση της αξιοπιστίας της. Μπορεί για ορισμένους να αποτελεί η φοροδιαφυγή «επαναστατική πρακτική» και «αντίσταση» ενάντια στα μνημόνια, την τρόικα και στους «κλέφτες» που τα φάγανε. Είναι όμως έτσι;
  Δικαιολογείται η φοροδιαφυγή, από την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα;Ή αποτελεί μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση, ότι δεν έχουμε καμιά υποχρέωση απέναντι στο κράτος μας, σαν πολίτες αυτής της χώρας;
Μπορεί από την άλλη πλευρά να είμαστε θιασώτες, του «ότι το κράτος μας, οφείλει να ικανοποίει όλες τις υποχρεώσεις του», χωρίς βέβαια να ρωτάμε με ποια μέσα και πόρους; όταν είναι γνωστό ότι τα σύγχρονα κράτη για να λειτουργούν στηρίζονται στην είσπραξη των φόρων έμμεσων ή άμεσων.
Αυτό φαίνεται ότι πολύ μεγάλες κατηγορίες πολιτών δεν το γνωρίζουν και προτιμούν τα σενάρια συνωμοσίας, για να ερμηνεύουν την σημερινή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, και τις αιτίες που μας οδήγησαν σ’αυτή.
Μήπως η φοροδιαφυγή από όποιον και να γίνεται θα πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα, και οι ποινές να είναι πολύ αυστηρές και έτσι πρέπει να νομοθετηθεί στο νέο φορολογικό νόμο;
Η μη είσπραξη εσόδων από το Κράτος, οδηγεί στην παράταση της κρίσης, και στην άνιση κατανομή των βαρών της σε βάρος κύρια για συνταξιούχους και μισθωτούς.
Η φοροδιαφυγή μαζί με την παραοικονομία και εισφοροδιαφυγή, οδηγούν εκτός από τις κοινωνικές ανισότητες, στην νόθευση της αγοράς, ενάντια στο ελεύθερο ανταγωνισμό και στην υγιή επιχειρηματικότητα.

Αρτεμάκης Μιχάλης
artemakism@ameksa.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου