Σελίδες

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Έχουμε ανάγκη από μια νέα αφήγηση και μεταρρυθμίσεις και όχι εκλογές

Είναι ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρχίσει να ασχολείται εκτός από την Ουγγαρία που παραβιάζει κατάφωρα τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες και με την Ελλάδα; Που καταντήσαμε; Δεν μας έφτανε η οικονομική κρίση τώρα έχουμε και παραβιάσεις στη λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών. Είναι δυνατόν να μην προηγείται μιας τόσο σημαντικής απόφασης ο διάλογος - συζήτηση; Και ασφαλώς την ευθύνη δεν την έχει μόνο ο Α. Σαμαράς. Εδώ και καιρό έχουμε συμφωνήσει για αλλαγές στο δημόσιο. Βλέπει κανείς να υπάρχει πολιτική βούληση για να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία ή «οι ανέγγιχτοι» του δημόσιου τομέα είναι πολίτες άλλης κατηγορίας από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα;
Κάποιος θα μας πει καλά ρε φίλε τι θέλεις να γίνουν απολύσεις και στο δημόσιο για να αυξηθεί ακόμα παραπέρα η ανεργία;
Μόνο ένας αδαής δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το σύστημα που μας χρεοκόπησε είναι αυτό που συνεχίζει να λειτουργεί και να κάνει αφαίμαξη από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας για να συντηρεί μια σειρά δημόσιους οργανισμούς άχρηστους που δεν υπάρχει κανείς λόγος να λειτουργούν ή άλλους στους οποίους που από την αρχή έπρεπε να έχουν γίνει ριζικές αλλαγές.  Έδώ θα πει κάποιος ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να διώξουμε τους επίορκους. «Το δει εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Θυμόμαστε το Νόμο Γιαννίτση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος όταν υπήρχαν ακόμη τα περιθώρια για αλλαγές και τις αντιδράσεις του «συνδικαλιστικού κινήματος» του «τίποτα να μην αλλάξει». Στην συνέχεια την πρόταση του Μόσιολα για αλλαγές στην ΕΡΤ και τις αντιδράσεις πάλι του «κινήματος τίποτα να μην αλλάξει» και την κατάληξη της πρότασης στις «καλένδες». 
Σήμερα όντως μετά από μια αχαρακτήριστη πολιτική ενέργεια του Α. Σαμαρά, που δυστυχώς αρκετοί και από το χώρο της Κεντροαριστεράς την επικρότησαν, ασφαλώς στηριζόμενοι σε μια υπαρκτή πολιτική πρακτική «τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει στο δημόσιο» φτάνουμε να μετατραπούμε σε Ουγγαρία του Βίκτωρ Ορμπάν και να εκφράζει τις ανησυχίες του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της επιστολής του κ. Σουλτς «…έκπληξη και λύπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για διακοπή λειτουργίας ….ΕΡΤ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος στο πλαίσιο της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τους φορείς».
Το αντίδοτο στις δυσκολίες των μεταρρυθμίσεων μέσω κρίσης δεν μπορεί να είναι η προσφυγή σε μεθόδους «αυταρχισμού» και κατάργησης της «δημοκρατικής νομιμότητας». Αλλά ούτε και η προσφυγή στις εκλογές είναι λύση, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που το μόνο που μπορεί να επιτύχουν είναι να ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας» χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει με την ελάχιστη βεβαιότητα τις επιπτώσεις μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης για την Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία.
Ιδιαίτερα για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, εκτός της ανάγκης συν-στράτευσης – ενότητας, απαιτείται άμεσα να δημιουργήσουμε μια «νέα αφήγηση» δημοκρατική και εθνική του τι θέλουμε και που στοχεύουμε. Ιδιαίτερα με τι δημόσιο τομέα και τι παραγωγικό σύστημα.

Αρτεμάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου