Σελίδες

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Σχολιάζοντας πλευρές της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας

Πολιτική κοκορομαχία alla greca
Ακόμα και την τεχνική "επιλεκτική χρεοκοπία" της Αργεντινής, την μετατρέψαμε σε πολιτική κοκορομαχία, αλα γκρέκα!!
Μια και το μνημόνιο/αντιμνημόνιο, φαίνεται να ολοκληρώνει το πολιτικό του κύκλο ζωής, τι θα λέγατε, να  το ρίξουμε στο Αργεντινολόγοι/Αργεντινολάγνοι, για να υπάρξει συνέχεια και στη μεγάλη σχολή της πολιτικής που αναδύθηκε από τις «πλατείες των αγανακτισμένων». Η πολιτική ως σύγκρουση εχθρών και φίλων (Καρλ Σμίθ), εχθρών που ακόμα αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να τους εφεύρουμε.
Ορισμένοι φαίνεται αυτές τις ημέρες τους βρήκαν, στην «τεχνική επιλεκτική χρεοκοπία» της Αργεντινής. «Με το λαό της Αργεντινής ή με τους γύπες». Τόσο απλά, για μια χρεοκοπία που απασχολεί την διεθνή κοινότητα εδώ και 13 χρόνια και έχει οδηγήσει τον λαό της Αργεντινής στα τάρταρα της φτώχειας και εξαθλίωσης και τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς αγορές.
Θυμίζω τα λόγια από την τελευταία συνέντευξη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη και διανοούμενου του Θ. Αγγελόπουλου, στη Έλλη Στάη που είχε και το χαρακτήρα έκκλησης «όλοι μαζί να δούμε τι πρέπει να γίνει, για να μην φτάσουμε εκεί που έφτασε η Αργεντινή». Αυτά τα λόγια που εκφράζουν την άλλη άποψη για την Πολιτική (Νορμπέρτο Μπόμπιο) «Η δημοκρατία είναι ένα καθεστώς στο οποίο οι περισσότερες αποφάσεις λαμβάνονται μέσω συμφωνίας των διαφόρων ομάδων».

Πρωτοβουλία Κουβέλη
Ας δεχώ την «πρωτοβουλία Κουβέλη, …. ως ορός της αλήθειας»; Για την συνάντηση ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Λακόπουλος, γράφει στα ΝΕΑ του Σαββάτου για το Α. Τσίπρα και το κόμμα του «… η αδυναμία του κόμματος του να αποσαφηνίσει οριστικά και αμετάκλητα τη θέση του στο κεντρικό θέμα …………….. τη σχέση της χώρας με την ευρωζώνη».
Πολιτικά είναι σωστό, το ναι στο διάλογο και με τους «ευρωπαϊστές» του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις για τις τεράστιες δυσκολίες, όσο αφορά τις δυνατότητες  άμεσης συνεννόησης, για τον απλό λόγο, ότι στο εσωτερικό του κόμματος σαν σιαμαία υπάρχει η αντιευρωπαϊκή συνιστώσα που έλκει την καταγωγή της από την δογματική κουμμουνιστική  αριστερά και τις αριστεριστικές οργανώσεις, οι οποίες στη περίοδο της κρίσης ενδυναμώνονται και ενισχύονται απο τον εθνικο-λαϊκισμό της αριστεράς. Αυτό σε ένα πολιτικό μόρφωμα όπως είναι και λειτουργεί ο Συριζα, δεν είναι εύκολο προς το παρόν να αλλάξει. Οι θέσεις του σε σειρά θέματα θα συνεχίζουν να είναι επαμφοτερίζουσες και αντικρουόμενες με ισχυρά τα αντι-συστημικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Συριζα πολλοί μιλούν «για ένα νέο κύμα ριζοσπαστισμού και αν το κόμμα χάσει το ριζοσπαστικό χαρακτήρα του είναι σαν να χάνει την ψυχή του».

Τελευταίο ταγκό και μεταρρυθμίσεις
Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές  και μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το που θα χορέψει το τελευταίο ταγκό (με την τρόικα) στο Παρίσι; 
Έτσι και αλλιώς οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν για την χώρα και όχι για τους πιστωτές μας.



Επιστροφή στη ανάπτυξη
Αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας και από την Moodys παρά την καθυστέρηση της. Ήταν να γίνει πριν τις ευρωεκλογές. Αλλά λόγο πιθανής πολιτικής αστάθειας, καθυστέρησε ο οίκος αξιολόγησης την αναβάθμιση της. Χωρίς τυμπανοκρουσίες πρέπει να παραδεχτούμε την πρόοδο που συντελείται στη Ελληνική οικονομία, και να θεωρήσουμε δεδομένη πλέον την επιστροφή της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τα τέλη του 2014. Εκτός και αν η διεθνή συγκυρία ξεφύγει πέρα από κάθε δυνατή πρόβλεψη. Περισσότερο αφορά την γεωπολιτική αποσταθεροποίηση με τις σοβαρές εστίες κρίσης Ουκρανία-Ρωσία, Μέση Ανατολή, Συρία, Ιράκ, Γάζα, Λιβύη, μεταναστευτικά ρεύματα προς ευρωπαϊκές χώρες. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου