Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Η χρεοκοπία της Thomas Cook και ποιες οι επιπτώσεις της στην τοπική τουριστική αγορά


Μια ιστορική εταιρεία, η πρώτη στο κόσμο Tour Operator η «Thomas Cook», μετά από 178 χρόνια παρουσίασης στη τουριστική αγορά, χρόνος ίδρυσης 1841, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.
Με έντονη παρουσία στην Τουριστική Αγορά της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, αφού το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων συνεργαζόταν μαζί της. Οι πληροφορίες λένε ότι από τους 50.000 αποκλεισμένους τουρίστες στη χώρα μας οι 20.000 είναι στην Κρήτη;
Πριν λίγα χρόνια ήταν που ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Χανίων είχε διοργανώσει τιμητική εκδήλωση για την εταιρεία, για την παρουσία και συμβολή της στην τοπική τουριστική αγορά.
Τελικά η εμπειρία από την Τουριστική Αγορά για ένα κλάδο κατ’ εξοχή εξωστρεφή, είναι ότι οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά πάνω από όλα κατάλληλα οργανωμένοι για την διαρκή και μόνιμη παρακολούθηση των εξελίξεων και τάσεων στην συγκεκριμένη αγορά, με εκτιμήσεις και προβλέψεις από τυχόν προβλήματα και από παραδοσιακούς προορισμούς μας. Ασφαλώς και τα προβλήματα που θα προκύψουν μετά την πτώχευση της συγκεκριμένης εταιρείας θα είναι αλυσιδωτά και σε βάθος χρόνου όχι μόνο φέτος αλλά και το 2020 για την τοπική μας οικονομία στα ξενοδοχεία, προμηθευτές, τράπεζες και εργαζόμενους.
Το  default της Thomas Cook προβλέπεται να οδηγήσει στην απώλεια των θέσεων για  22000 εργαζομένους ανά τον κόσμο και 9000 θέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας μετά το 2015 ήταν η κινεζική Fosun Tourism Group, η οποία  τον προηγούμενο μήνα είχε κάνει ένεση ρευστότητας 450 εκ. στερλινών με ένα συνολικό πακέτο 900 εκ. στερλινών.  Σε αντάλλαγμα η Fosun απέκτησε το 75% του ποσοστού των ενεργών μετοχών της και το 25% της αεροπορικής εταιρείας.
Παρ’ όλα αυτά η αν κεφαλαιοποίηση της αποφεύχθηκε και ως γνωστών ή κατάρρευση της   έγινε μετά την άρνηση των πιστωτών της για χρηματοδότηση  200 εκ. στερλινών.
Το άμεσο και οξύ πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα είναι ο επαναπατρισμό στα σπίτια τους 600000 τουριστών ανά τον κόσμο από τους οποίους οι 150000 είναι οι Βρετανοί. Το Bbc χαρακτηρίζει την επιχείρηση σαν «την πιο μεγάλη επιχείρηση επαναπατρισμού σε περίοδο ειρήνης». Μια επιχείρηση που το κόστος της εκτιμάται ότι θα φθάσει μέχρι 600 εκ. στερλίνες, αρκετά μεγαλύτερο από το πόσο των 200 εκ. που  χρειαζόταν για να αποτραπεί η πτώχευση της εταιρείας.

Αρτεμάκης Μιχάλης
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου