Σελίδες

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΔΝΤ και η κατανομή των βαρών της κρίσης

Τα τελευταία νέα για την Ελληνική Οικονομία δεν είναι μόνο καλά είναι και κακά. Ασφαλώς  και θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, περισσότερο όμως την οικονομική και πολιτική ελίτ αυτής της χώρας. Ιδιαίτερα όσο αφορά γιατί τα βάρη της κρίσης, δεν κατανέμονται δίκαια;
Νομίζω για τον εξής απλό λόγο. Οι μεγάλες αλήθειες  μένουν συνήθως στο απυρόβλητο στο δημόσιο λόγο και περιοδικά έρχονται να μας τις θυμίσουν αυτοί που μνημονεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ σαν τους δαίμονες που μας έχουν δημιουργήσει όλα τα προβλήματα. Και δεν είναι άλλοι από την ΤΡΟΪΚΑ. Όμως αυτοί επιμένουν να μας τις θυμίζουν, πράγμα που κάνει και η τελευταία ανακοίνωση του ΔΝΤ της 3ης  Μάιου 2013 για την Ελληνική Οικονομία.
Πέρα από θετικές αναφορές που είναι πολλές και εντυπωσιακές. Αναγνωρίζεται μάλιστα η τεράστια πρόοδος που έχει συντελεστεί στη Ελληνική Οικονομία και τον παγκόσμιο άθλο που έχει πετύχει η χώρα μας να τιθασεύσει τα ελλείμματα, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης που ξεπερνά και τις προβλέψεις και μείωσης του ΑΕΠ κατά 20%.
Εκτιμά σαν ανεπαρκείς τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα και ότι αποτελούν και τους βασικούς λόγους που το κύριο βάρος της κρίσης σηκώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και ο ιδιωτικός τομέας.
Αυτά που όλο συζητάμε αλλά όλο και μεταφέρεται η αντιμετώπιση τους στο απώτερο μέλλον, ή επειδή δεν συμφωνούμε, ή κάτω από την πίεση που ασκούν οι συντεχνίες και τα οργανωμένα συμφέροντα, ή επειδή οι μηχανισμοί ήταν τριτοκοσμικοί και χρειάζεται χρόνος για να τους αναδιοργανώσουμε. Μας θυμίζουν λοιπόν για μια ακόμα φορά ότι τα προβλήματα αυτά είναι:
-          Η φοροδιαφυγή από πλούσιους και ελεύθερους επαγγελματίες,
-          Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δεν προχωρά, με αποτέλεσμα την μικρή μείωση των τιμών στα προϊόντα/υπηρεσίες,
-          Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δημοσιονομικά έγινε με αύξηση της ανεργίας στο ιδιωτικό τομέα, κύρια  μεταξύ των νέων, ενώ ο δημόσιος τομέας παρέμεινε άθικτος στο όνομα ότι δεν επιτρέπονται οι απολύσεις.

Αποτέλεσμα να χάνονται  χιλιάδες θέσεις εργασίες στο ιδιωτικό τομέα και την ίδια στιγμή να μην προχωρούν οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση σε υπηρεσίες που απαιτούν άτομα υψηλής εξειδίκευσης όπως είναι και οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι νέοι με προσόντα δεν μπορεί να αξιοποιηθούν στη χώρα μας και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό.

Αρτεμακης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου