Σελίδες

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Το κλίμα αλλάζει;

Είναι το 6ο τρίμηνο συνεχείς μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία από το δείκτη Pmi (Purchasing Manager Index) που αντανακλά την πορεία του ιδιωτικού τομέα (inputoutput) δείχνει ότι η ύφεση συνεχίζεται και στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής οικονομίας που εφαρμόζουμε σε συνεργασία με την τρόϊκα. Μπορεί η οικονομική και νομισματική ενωποίηση σήμερα να παρουσιάζει μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με πριν ένα χρόνο,  όμως  η ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη» γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Για τη χώρα μας το κλίμα έχει βελτιωθεί αισθητά, το Grexit έχει γίνει Grcovery. Τόσο η έκθεση του ΔΝΤ όσο και της Επιτροπής της Ε.Ε. είναι θετικές για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, όπως και η αξιολόγηση και αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από του οίκους αξιολόγησης και η μείωση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στις 700 μονάδες.
Όλα αυτά αρχίζουν σιγά σιγά να αντιστρέφουν το κλίμα απαισιοδοξίας. Ο πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων από ΜΜΕ στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα που κάλυψε τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος πάνω από 4 φορές, ήταν ψήφος εμπιστοσύνης της ΜΜΕ επιχείρησης που έστω και αχνά βλέπει φως στο τούνελ και αρχίζει να προσδοκά ότι ή έξοδός από την ύφεση είναι κοντά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη Ελλάδα και στη Ευρωζώνη είναι θέμα κυρίαρχο, παράλληλα με την ενίσχυση της παραπέρα ενοποίησης της με άμεσο τον στόχο της τραπεζικής ενοποίησης.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά Ολαντ στη ομιλία του στη Λειψία στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD που αναγνωρισε ότι το μοντέλο της αγοράς εργασίας «αγώνας για ευελιξία: συμφωνίες αποκεντρωμένες και αγορά εργασίας» που εφάρμοσε η Γερμανία με την «agenda 2010» την περίοδο Σρεντερ και Σοσιαλδημοκρατών μπορεί να αποτελέσει το υπόδειγμα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Αρτεμάκης Μιχάλης
artemakism@ameksa.gr          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου