Σελίδες

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Το δημοκρατικό μας χρέος

Ο Μιχαλολιάκος ήταν αποκαλυπτικός χθες στην ομιλία του κατά την διάρκεια εξέλιξης της «φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας» της Χρυσής Αυγής, της άκρως ρατσιστικής αυτής ενέργειας, με βοήθεια μόνο σε Έλληνες.
Μεταξύ των άλλων είπε «δεν διαλέξαμε τυχαία την ημερομηνία για την πρωτοβουλία μας, την διαλέξαμε για να καταγγείλουμε την επιστροφή της κλεπτοκρατίας και των προδοτών». Έτσι αποκαλεί αυτός ο κύριος την επιστροφή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ στη χώρα μας.
Μήπως όλες οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να αντιδράσουν πριν είναι αργά; Και το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να πάψουν να ευτελίζουν τη αντιπροσωπευτική δημοκρατία μας και τους θεσμούς της, όσες αδυναμίες και αν έχει;
Πως μπορεί να το πετύχουν; Μα με το να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Ο πολιτικός πολιτισμός και η Δημοκρατία επιβάλλει ο πολιτικός λόγος και η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και των θεσμών να γίνεται πάνω σε θέσεις και αντιθέσεις, και όχι σε συνθήματα και ακραίες αντιπαραθέσεις τύπου «προδότες», «μειοδότες», «μερκελιστές», «κρεμάλες και Γουδί», ή «η χούντα δεν έφυγε το 1973», κλπ.
Οι κίνδυνοι για την δημοκρατία μας είναι πλέον εμφανείς και η αντιμετώπιση τους δεν μπορεί να αφορά μόνο την κυβέρνηση ή μόνο την αντιπολίτευση, αλλά το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος που αναγνωρίζεται ότι λειτουργεί στα πλαίσια του συνταγματικού μας τόξου.
Τιμώντας την επέτειο της αποκατάστασης της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 1974, αλλά και την τραγωδία της Κύπρου, να μην επιτρέψουμε να επαναληφτούν άλλες τραγωδίες για τον Ελληνισμό. Καθήκον όλων μας είναι να μην ξεχνάμε. Να μπει φρένο σ’αυτό το ναζιστικό μόρφωμα που λέγεται ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, και ο δρόμος είναι ένας και μόνο. Ενίσχυσης των δημοκρατικών μας θεσμών και του κράτους δικαίου.
Μπορεί η χώρα, λόγο οικονομική κρίσης και επιτροπείας, να αντιμετωπίζει τραγικά προβλήματα και καταστάσεις, όμως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποστείλουμε το δημοκρατικό μας φρόνιμα σαν πολιτικό σύστημα ή σαν κοινωνία των πολιτών.
Το δημοκρατικό μας χρέος επιβάλλει: Την δημοκρατία μας αυτή που θεμελιώσαμε από το 74 και μετά, δεν την χαρίζουμε σε κανένα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για να την βελτιώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου.
Το δημοκρατικό χρέος κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι αυτό που λέει ο Σάμιουελ Μπέκετ «Προσπάθησες πάντα. Απέτυχες πάντα. Δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά. Θα αποτύχεις ξανά. Απότυχε καλύτερα». Αυτό το «ταξίδι» είναι που αξίζει, παρά τις δυσκολίες του. Σε τελευταία ανάλυση είναι και η πεμπτουσία του πιο ολοκληρωμένου και οργανωμένου πολιτικού συστήματος που έχει γνωρίσει το ανθρώπινο γένος μέχρι σήμερα, και δεν είναι άλλο παρά η Δημοκρατία. Και μην ξεχνάμε ότι από τούτα τα χώματα ξεκίνησε για να βελτιωθεί στη συνέχεια με την Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση και το Διαφωτισμό.

Αρτεμάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου