Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014

Ορισμένα Μηνύματα των τριπλών εκλογών της περασμένης Κυριακής

Η Ευρώπη μας,  ευρωεκλογές 2014

Ø  Θρίαμβος του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία του Ματέο Ρεντσι.
Ø  Κατάθλιψη στη Γαλλία, πρώτο κόμμα το Front National της Marine Le Pen
Ø  Κυριαρχία των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος Ukip του N. Farage, έτσι και αλλιώς αιώνιων ευρωσκεπτικιστών Αγγλων πέρα του στενού της Μάγχης.
Ø  Διατηρεί την πρωτιά στη Γερμανία το κόμμα της Μέρκελ με απώλειες σε σχέση με τις τελευταίες πολιτικές εκλογές, με δεύτερο τους Σοσιαλιστές του SPD.
Ø  Το ξενοφοβικό κόμμα Pw του Geert Wilders, τελικά δεύτερο στη τελική κατάταξη, στην Ολλανδία.
Ø  Άνοδος των εθνικιστών στην Αυστρία που καταγράφεται τρίτο κόμμα, ενώ στη Δανία το αντιμεταναστευτικό κόμμα Danish People Party είναι πρώτο.
Ø  Πρωτιά στην Ελλάδα του «πρίγκιπα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Τσίπρα», όπως έγγραψε ξένο έντυπο. Όμως οι επιδώσεις του κόμματος που ήταν επικεφαλής και υποψήφιος για την προεδρία της επιτροπής του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, φαίνεται να είναι κάτω από τις έδρες που του δίνανε οι δημοσκοπήσεις. Η «ανατροπή» στην Ελλάδα δεν φαίνεται πιθανή, άρα και η εξαγωγή της στην Ευρώπη, είναι πολύ χλωμή!!

Η Περιφέρεια Κρήτης, εκλογές 2014
Για δεύτερη φορά επιδοκιμάστηκε για την περιφέρεια Κρήτης ο συνδυασμός «Κρήτη Πρώτη Δύναμη – Αρναουτάκης Στάυρος» .
Η Κρήτη συνεχίζει και παραμένει μια από τις πιο δυναμικές Περιφέρειες της χώρας.
Αναμφίβολη αιτία είναι ότι ο στρατηγικός τομέας της οικονομίας της είναι ο Τουρισμός, ο οποίος λόγω συγκυρίας διέρχεται μια δυναμική περίοδο αύξησης των αφίξεων, λόγω των γεωπολιτικών προβλημάτων που έχουν προκύψει στην γύρω περιοχή μας. Πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο, εμφύλιος πόλεμος στη Συρία – Λιβύη. Αυτό δεν πρέπει να αφήνει εκτός εικόνας, ότι και η Κρήτη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στο παραγωγικό της πρότυπο. Θα έλεγα λοιπόν ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της νέας περιφερειακής αρχής είναι και ο μεσομακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός της περιφέρειας της Κρήτης για το μέλλον της.
Ο Τουρισμός μπορεί να παραμένει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, όμως εκτός της ανάγκης διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος και της προώθησης των εναλλακτικών μορφών και του Πράσινου Τουρισμού αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών του νησιού, υπάρχει και ανάγκη δημιουργίας ανάπτυξης  σταθερής παραγωγικής βάσης  και απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και του μεταποιητικού αγροτοδιατροφικού κλάδου. Η Κρήτη λόγω μικροκλίματος μπορεί να αποτελέσει  σημαντικό τροφοδότη των αγορών της Ευρώπης σε προϊόντα βιολογικής γεωργίας και μικρής ζωικής παραγωγής, τυποποίησης και συσκευασίας τους.
Πιστεύω ότι καθήκον της νέας περιφερειακής αρχής, αλλά ιδιαίτερα των Χανιωτών περιφερειακών συμβούλων, είναι η ανάληψη μιας πρωτοβουλίας σε επίπεδο Περιφέρειας που θα καταλήγει σε θεματικά αναπτυξιακά συνέδρια ανά Νομό, με βάση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τους, από τα οποία θα προέλθουν συγκεκριμένες προτάσεις, μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, τοπικούς -περιφερειακούς θεσμούς και τους πολίτες της Κρήτης, για το στρατηγικό σχέδιο και το μέλλον του νησιού.

Ο Δήμος μας, εκλογές 2014
Ο Δήμος Χανίων γύρισε σελίδα. Καλό κουράγιο στην νέα Δημοτική Αρχή και στο νέο Δήμαρχο της πόλης μας.
Η διοίκηση του μητροπολιτικού μας Δήμου, απαιτεί πάνω από όλα : δημοκρατικότητα,  συμμετοχή, συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων – δημοτικών παρατάξεων – κοινωνίας των πολιτών.
Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για την χώρα και το τόπο μας.
Η συμφωνία και η συνεννόηση αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους, για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της νέας δημοτικής αρχής.
Δείγματα ικανότητας να διαχειριστεί αυτούς τους παράγοντες έχει δώσει με τις πράξεις του και την συμμετοχή του στα κοινά εδώ και πολλά χρόνια ο νέος Δήμαρχος. Γνήσιο γέννημα -θρέμμα της τοπικής κοινωνίας των Χανίων.
Εύχομαι για το καλό της πόλης μας αλλά και του Δήμου συνολικά, καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο και στη νέα Δημοτική Αρχή.
Ο Δήμος να διοικηθεί με βάση την «νέα αντίληψη» που αποτέλεσε και το βασικό σύνθημα της παράταξης «Ενεργών Πολιτών», νικητών στις εκλογές για το Δήμο μας.    

Αρτεμακης Μιχάλης
artemakism@ameksa.gr          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου