Σελίδες

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Δημοτικές Εκλογές και η σημασία τους

Η πρωτοβουλία του ΕΒΕ Χανίων, να καλέσει και να θέσει στους υποψήφιους Δήμαρχους για το Δήμο των Χανίων σε δημόσια συζήτηση, τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο, πρέπει να αξιολογηθεί σαν πολύ σημαντική πρωτοβουλία της διοίκησης του.
Δείχνει και ποιος είναι ο μόνος δρόμος ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης. Η διαβούλευση και η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων.
Τα εργαλεία της Τοπικής Ανάπτυξης, αλλά και της οργάνωσης – συντονισμού του τοπικού συστήματος, είναι στα χέρια σήμερα του Δήμου. Δεν είναι άλλα από το νέο Πενταετές  Στρατηγικό Σχέδιο και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του.
Ο Δήμος δεν μπορεί να ταυτίζεται με διαμεσολαβητή μόνο εργολαβιών αλλά σαν εργαλείο μόχλευσης των αναπτυξιακών και επιχειρηματικών διαδικασιών. Έχει στρατηγικό ρόλο στην παρακίνηση//συντονισμό/ εμψύχωση των τοπικών πρωτοβουλιών. Έχει υποχρεώσει με βάση και το θεσμικό πλαίσιο να εξασφαλίζει την συμμετοχή, διαβούλευση τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και των δημοτών.
Τα μεγάλα ζητήματα που έπρεπε να απασχολούν έντονα την προεκλογική περίοδο ενόψει  των δημοτικών εκλογών για τον δήμο Χανίων θα έπρεπε να εστιάζονται στις βασικές πολιτικές προτάσεις του κάθε υποψήφιου συνδυασμού  για το στρατηγικό σχέδιο του  για τον Δήμο την επόμενη πενταετία. Έτσι μόνο ο πολίτης μπορεί να ξέρει τι ψηφίζει αλλά και να δεσμεύει με την ψήφο του, και στη συνέχεια να ελέγχει την υλοποίηση ή όχι των προτάσεων των υποψήφιων συνδυασμών. Μόνο έτσι μακριά από λαϊκισμούς και ανούσιες μεγαλοστομίες μπορεί να λειτουργεί η δημοκρατία και στα τοπικά συστήματα. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι και οι δημοτικές εκλογές είναι μια κορυφαία πολιτική πράξη, αυτό που αμφισβητείται είναι τι σημαίνει Πολιτική, αν γίνεται γενικά και αόριστα με συνθήματα, ή επί του συγκεκριμένου με θέσεις και προτάσεις στα Τοπικά ζητήματα. Ο Δήμος είναι η τοπική κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση της χώρας.

Αρτεμάκης Μιχάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου