Σελίδες

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Το Ελληνικό πρόβλημα στην πιο κρίσιμη καμπή του



Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)  στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή   αναφορικά με τις νομισματικές πολιτικές της.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ μένουν αμετάβλητα και το Πρόγραμμα Ποσοτικής χαλάρωσης συνεχίζεται όπως έχει προβλεφθεί μέχρι τέλος του 2017.
Αναλυτικά αναφορικά με τα επιτόκια : το βασικό επιτόκιο παραμένει στο χαμηλότερο ιστορικό επίπεδο 0,00% ενώ το επιτόκιο καταθέσεων τραπεζών
-0,40% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης  στο οριακό 0,25%.
Σε μια σοβαρή εκτίμηση της κατάστασης για την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα είναι αν η χώρα μας θα καταφέρει να αξιοποίηση τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δηλαδή τα μηδενικά επιτόκια αλλά και τις ενέσεις ρευστότητας του Quantitative Easing (Qe); Όταν σε τελευταία ανάλυση αποτελούν την βασική προϋπόθεση  αν θα μπορέσουμε βγούμε στις αγορές μετά το 2018 ή θα παραμείνουμε στα μνημόνια και στην στενή επιτροπεία των θεσμών.  
Η πρώτη διαπίστωση που θα πρέπει να κάνουμε είναι ότι η κυβέρνηση άμβλυνε στο ελάχιστο τις διακηρύξεις της  για ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Και αυτό οφείλεται κύρια στις καθυστερήσεις και παλινωδίες της 2ης αξιολόγησης.    
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι εφόσον το Qe ολοκληρωθεί στο τέλος του 2017 όπως εχει προγραμματιστεί μάλλον τα χρονικά όρια είναι τόσο στενά που δεν θα προλάβουμε;
Η τρίτη διαπίστωση είναι πιθανή μας ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης μόνο εφόσον επεκταθεί και μετά την λήξη του για το 2018.  Αυτό θα συμβεί αν ο πληθωρισμός κινηθεί σε επίπεδο Ευρωζώνης κάτω από το στόχο του 2%. Πάντως η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του μήνα Μαρτίου  θα αγοράζει κρατικούς τίτλους για 80 δις €. Από τον Απρίλιο οι αγορές  τους θα μειωθούν στα 60 δις €.
Συμπέρασμα: θα ξεκλειδώσει το πρόβλημα για την χώρα, μόνο αν καταφέρει να ενταχθεί στο Qe. Αυτό για να γίνει όπως έχει δηλώσει και ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει πρώτα να κλείσει η 2η αξιολόγηση του ΙΙΙ Προγράμματος και στη συνέχεια να γίνει η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημόσιου χρέους από την ΕΚΤ. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη μας στο Πρόγραμμα της Ποσοτικής Χαλάρωσης που σημαίνει και το διαβατήριο για την έξοδο μας από τα μνημόνια και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές.

Αρτεμάκης Μιχαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου