Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017

Η παραχώρηση του αεροδρόμιου Χανίων στη Fraport.Νομίζω ότι έχει μεγάλη διαφορά η είδηση από την κατασκευασμένη ή ψεύτικη είδηση αυτό που διεθνώς λέγεται fake  news.
Η είδηση είναι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «θεωρεί την αναφορά σας παραδεκτή δεδομένου ότι το αντικείμενο της εμπίπτει στο πεδίο δραστηριότητας της Ε.Ε.» απάντηση στη προσφυγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων.
Η κατασκευασμένη είδηση είναι αυτή που θεωρεί «ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη της συμφωνίας κυβέρνησης με fraport για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων ….αποδίδοντας μάλιστα την καθυστέρηση στη γερμανική πλευρά, ενώ τώρα ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» εννοώντας  την Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου.
Η Επιτροπή Αναφορών από την στιγμή που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το αίτημα και να ζητήσει να γνωμοδοτήσουν διάφορες επιτροπές όπως ανταγωνισμού, καταναλωτών, κλπ Αυτό έχει σχέση με το κανονισμό λειτουργία της Ε.Α. του Κοινοβουλίου.

Δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά ανατροπή, σε μια απόφαση που μάλιστα έχει ψηφιστεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αν κάποιος θέλει να είναι αντικειμενικός και να κάνει σοβαρή δημοσιογραφική έρευνα θα πρέπει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

1.    Είναι η σύμβαση «αποικιακού» χαρακτήρα αναζητώντας τις απαντήσεις στα τρία τιμήματα που προβλέπονται από την σύμβαση δηλαδή εκτός   το εφάπαξ 1,2 δις €, το πάγιο ετήσιο 22εκ € που αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, το ετήσιο μεταβλητό 28,6% στα κέρδη προ αποσβέσεων φόρων που σκόπιμα η ΟΣΥΠΑ το αποκρύπτει στα κείμενα της.  Το ΤΑΙΠΕΔ έχει απαντήσει με ανακοίνωση του ποια είναι να αναμενόμενα  έσοδα για το δημόσιο.
2.    Είναι κερδοφόρα τα αεροδρόμια; Θα ήθελα πραγματικά να δω τα στοιχεία δημοσιευμένα. Το να λες ότι το αεροδρόμιο Χανίων είχε λογιστικά κέρδη 10 εκ από κάπου πρέπει να προκύπτει. Κανείς δεν είναι αντίθετος με την λειτουργία δημόσιων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Σε τελευταία ανάλυση και η fraport είναι δημόσια επιχείρηση με διεθνή παρουσία και εξειδίκευση στο management αεροδρομίων. Μια ματιά στο site  της καταλαβαίνεις τι σημαίνει σύγχρονη δημόσια επιχείρηση και ειδικά αν το συγκρίνεις με το site της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Τα μόνα στοιχεία που δημοσιεύει είναι τα στατιστικά αφίξεις/αναχωρήσεις επιβατών. Τότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει failed states ή καλύτερα χρεοκοπημένη δημόσια επιχείρηση. 

3.    Υπάρχει πρόβλημα με την παραχώρηση-μίσθωση των πολιτικών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου - πρόβλημα εθνικής ανεξαρτησίας και εξάρτησης του Τουρισμού από τους γερμανούς. Μόνο άτομα ιδεοληπτικά μπορεί να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. 
4.    Επίσης δεν προβλέπεται καμιά αύξηση στα αεροναυτικά τέλη. Και επειδή δεν υπάρχει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αφού η παραχώρηση είναι για μίσθωση 40 χρόνια δεν υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Ο οποίος εφαρμόζεται μόνα αν υπάρχει εμπράγματη αξία στο ακίνητο δηλαδή στο ιδιοκτήτη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση παραμένει το Ελληνικό Δημόσιο.

Το αεροδρόμιο Χανίων, έχει στρατηγική σημασία για την οικονομία όχι μόνο του Νομού αλλά και της Κρήτης. Επειδή ακριβώς αποτελεί μια από τις δύο βασικές πύλες εισόδου για τον Τουρισμό. Η λειτουργία του σαν σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου επιβατών είναι το ζητούμενο για τα επόμενα χρόνια. Η παραχώρηση του στη Fraport το διασφαλίζει. Επειδή ακριβώς πρόκειται για μια δημόσια κερδοφόρα γερμανική εταιρεία με υψηλή εξειδίκευση στο management αεροδρομίων με διεθνή μάλιστα παρουσία. Υπάρχει εξ άλλου η εμπειρία από την λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα Ελ. Βενιζέλου που αποτελεί ένα από τα πιο λειτουργικά και σύγχρονα αεροδρόμια στην Ευρώπη. 

Αρτεμακης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου