Σελίδες

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Είναι καιρός για άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες

Υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα σ’ αυτή την χώρα που βάζει σε κίνδυνο πλέον την λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Αυτό το πρόβλημα έχει ταυτότητα και είναι ο λαϊκισμός. Δεν θα πρέπει να ξεχωρίζουμε αν ο λαϊκισμός είναι δεξιός ή αριστερός. Οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού οφείλουν να έχουν ανοικτό το μέτωπο αυτή την περίοδο απέναντι σε κάθε μορφή λαϊκισμού ή αυτό αφορά το ζήτημα της ΠΓΔΜ ή τον εκβαρβαρισμό  του δημόσιου βίου και τον ωμό αποπροσανατολισμό.
Ο λαϊκισμός εκμεταλλεύεται τα προβλήματα και με απλοϊκές προτάσεις προσπαθεί να τις εμφανίσει σαν τις λύσεις τους. Στην ουσία πρόκειται για μη λύσεις αφού δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτή που περιγράφουν οι λαϊκιστές. Απλά προσπαθούν να κινητοποιήσουν τα συναισθήματα και τα ένστιχτα του απλού κόσμου που εδράζονται στο φόβο, την αβεβαιότητα, την ανησυχία, τον θυμό, για υπαρκτά, σύνθετα προβλήματα, που σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις και τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης. Η προσπάθεια των λαϊκιστών για πλήρη απαξίωση των πολιτικών τους αντιπάλων όπως επιχειρείται από την κυβέρνηση με την εκμετάλλευση του υπαρκτού σκανδάλου της NOVARTIS, είναι να εμφανίσει την διαφθορά το μαύρο χρήμα και τις μίζες σαν το κυρίαρχη ηθικό πρόβλημα των πολιτικών της αντιπάλων. Παράλληλα με τις δηλώσεις του κ. Πολάκη* επιχειρεί να προβάλλει σαν αιτία των μνημονίων και της κρίσης του δημόσιου χρέους τις μίζες και το μαύρο χρήμα των πολιτικών, ξαναζεσταίνοντας  την ακραία αντιμνημονιακή ρητορική, μετά μάλιστα την «colotoumpa» της κυβέρνησης του και την διαχείριση του δικού της τρίτου μνημονίου, με τις γνωστές συνέπειες: της υπερφορολόγησης , των τεράστιων πλεονασμάτων που αφαίμαξαν την αγορά και την μεσαία τάξη, πλήττοντας ακόμα περισσότερο την κοινωνική συνοχή, οδηγώντας σε φτωχοποίηση και την ανάπτυξη στη στασιμοχρεοκοπία και σε αδύνατους ρυθμούς ανάπτυξης, έναντι επιδοματικών πολιτικών που υπονομεύουν την θέση και το μέλλον της χώρας. Οι απόψεις του συγκεκριμένου υπουργού αλλά και το γενικότερο προφίλ του, λίγο απέχουν από εκείνες τις απόψεις που προσπαθούν να διχοτομήσουν το λαό σε φίλους και εχθρούς (Καρλ Σμιτ), να απαξιώσουν τελείως και να χειραγωγήσουν τους θεσμούς που οδηγούν σε ολοκληρωτικές ιδεολογίες και καθεστωτικές συμπεριφορές.
Άμεσα θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες που να απευθύνονται στην κοινωνία των πολιτών με τρόπο λαϊκό και να αναδεικνύουν τα θέματα των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας τους, μέσα από τον υπεύθυνο δημοκρατικό και πολιτικό διάλογο, στη βάση των αρχών του φιλελευθερισμού και ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας.

Αρτεμακης Μιχάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου