Σελίδες

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανοί Τραπεζίτες και Πολιτικό σύστημα

Γιατί αυτή η οργίλη αντίδραση των Γερμανών Τραπεζιτών και της Bundesbank που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι «απαράδεκτο»,  «στα όρια του mobbing», και ότι η ΕΚΤ «δεν νομιμοποιείται να παίρνει παρόμοιες αποφάσεις»; Μόνο επειδή θέλουν να υπερασπιστούν την παραδοσιακή γραμμή της Bundesbank, που για πολλές δεκαετίες είναι μεταξύ των κεντρικών τραπεζών με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στο κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από τους Τραπεζίτες που αντιτάσσονται στο Πρόγραμμα Ντράγκι, είναι την ίδια στιγμή και οι κύριοι υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδος από το Ευρώ. Μόλις χθες ο κος JURGEN STARK ex-επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι μια έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ «θα ήταν ακριβή, όμως διαχειρίσιμη». Την ίδια στιγμή μεταξύ των Γερμανών πολιτικών μάλλον φαίνεται να αλλάζει το κλίμα και να ενισχύονται οι τάσεις εκείνες της αλληλεγγύης και της παραμονής της χώρας μας στο Ευρώ, στην βάση βέβαια της τήρησης των δεσμεύσεων μας, που είναι ασφαλώς και το αίτημα όλων των ευρωπαίων εταίρων μας.
Είναι αυτό που γράφει ο Π. Κονδύλης στο βιβλίο του «Από τον 20ο στο 21ο αιώνα»,Θεμέλιο 1998  «Η αλληλεγγύη προκύπτει όταν το πρόβλημα της λήψεως αποφάσεων λύνεται δεσμευτικά, αδιάφορο που εδράζεται η δεσμευτικότητα, αλλιώς είτε δημιουργείται άμεση σύγκρουση, είτε επικρατούν οι κεντρόφυγες δυνάμεις με βάση την αρχή «ο σώζων εαυτών σωθήτω».
Είναι ακριβώς όλο αυτό το κλίμα που έχουμε έντονα ζήσει όλη αυτή την περίοδο από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους μεταξύ των χώρων του Νότου – Βορρά της Ευρωζώνης, με την εμφάνιση και διάδοση των ισχυρών κινημάτων ευρωσκεπτικισμού, τόσο στις χώρες του Βορρά όσο και στις χώρες του  Νότου, που βάζει σε κίνδυνο και απειλή την ίδια την ιδέα - δημιουργία της Ε.Ε.
Αυτό φαίνεται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί και ιδιαίτερα οι Γερμανοί άρχισαν να το συνειδητοποιούν, (όχι όμως προς στιγμή από ότι φαίνεται) και οι Γερμανοί Τραπεζίτες.
Το ερώτημα είναι θα δράξει την ευκαιρία και το κλίμα αλλαγής που άρχισε να διαφαίνεται και το δικό μας πολιτικό σύστημα, για την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την ριζική αλλαγή του παρασιτισμού Ελληνικού Καπιταλισμού;
Θα στοιχηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας μας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την Πολιτική ή με τους ακραίους Γερμανούς τραπεζίτες;

Αρτεμάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου