Σελίδες

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ BΑΠΕ

Τα θέματα με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ακραίες φωνές όπως αντιμετωπίζονται μέχρι σήμερα, στο δημόσιο διάλογο, και που δυστυχώς κυριαρχούν. Και αυτό γιατι έχει σχέση με το ΜΕΛΟΝ του νησιού μας και με το Μοντέλο ή Πρότυπο Ανάπτυξης που πρέπει να συζητήσουμε για τα επόμενα δέκα χρόνια, κάτω και από το βάρος της οικονομικής κρίσης και τις τραγικές εμπειρίες από το πρόσφατο παρελθόν – παρόν μας. Ασφαλώς και δεν πρέπει να υπάρχει η λογική του μαύρου ή άσπρου, του καλού ή του κακού σαν κυρίαρχα στοιχεία στο δημόσιο διάλογο. Νομίζω ότι στα πλαίσια της Κοινωνικής Δικτύωσης κατ’αρχή μπορεί να διατυπωθούν γενικές σκέψεις για ένα πρόβλημα που πρέπει να θεωρείται μείζων για το μέλλον του τόπου μας.
Οι γενικές σκέψεις στη συνέχεια γράφτηκαν σαν σχόλιο για το βίντεο με τους υπότιτλους στα Ιταλικά και τίτλο «come faccio a non urlare» σε μετάφραση «πως γίνεται να μην ουρλιάξω». Το οποίο είναι συμπαραγωγή του δικτύου των φορέων ενάντια στις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Κρήτη, και της τηλεόρασης των πολιτών ενάντια στη εισαγωγή της «πράσινης» ενέργειας στη Κρήτη.
Για όλους εμάς που εκτός από τις εμπειρίες μας σε θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, λόγω ενασχόλησης επιστημονικής και επαγγελματικής, οι γνώσεις μας είναι και σαν ορειβάτες – φυσιολάτρες που έχουμε περπατήσει αρκετά τον τόπο μας, και αποτελεί την καλύτερη επιστημονική μέθοδο γνώσης του ακριβώς όπως γίνεται με τη λεγόμενη έρευνα πεδίου των αρχαιολογων. Το πώς αξιολογούσαμε  όλα αυτά τα χρόνια το φυσικό μας περιβάλλον προκύπτει από την τεράστια υποβάθμιση όλων των οικοσυστημάτων της ενδοχώρας. Σύμφωνα με το βίντεο ήταν αποτέλεσμα «του σχεδιασμού από τα έξω …. ενώ ακριβώς συμβαίνει το αντίθετο …είναι του σχεδιασμού από τα μέσα … που έχει στηρίξει το πρότυπο του παρασιτικού καταναλωτισμού, και ευδαιμονισμού με την υπερκατανάλωση των εισαγόμενων προϊόντων με την εγκατάλειψη και καταστροφή των τοπικών παραγωγών, της βιοποικιλότητας και την δημιουργία της μονοκαλλιέργειας (Τουρισμού, ελιάς, νομαδικής αιγοπροβατοτροφίας) του εύκολου κέρδους και σε πολλές περιπτώσεις του κοπανιστού αέρα, (με τις επιδοτήσεις, τα απανωγραψίματα, κλπ) και την παραοικονομία (με διακίνηση όπλων, χασισοκαλλιέργειας, ζωοκλοπής, κλπ). Αλήθεια αυτές οι δραστηριότητες δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της ενδοχώρας; Γιατί στο βίντεο δεν θίγονται καν;
Θέλω να θυμίσω ότι για την Κρήτη ιδιαίτερα την δεκαετία του 60 υπήρξαν εξαιρετικές πρότυπες μελέτες, από ξένα γραφεία που δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου, ούτε από τις κεντρικές υπηρεσίες άλλα ούτε από τις περιφερειακές και τοπικές. Θυμίζω ότι την εξαιρετική μελέτη του ιδρύματος Ροκφέλερ ακόμα δεν έχουμε αξιολόγηση όσο θα έπρεπε, αλλά και το πρώτο 10ετές πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης του Νησιού της δεκαετίας του 60. ‘Η ότι η μελέτη του Πανεπιστήμιου του Μπάρι – Ιταλίας για την Ανάπτυξη των Λευκών Ορέων του 66 -67 ποτέ δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Όλες αυτές οι σπουδαίες μελέτες υπάρχουν στην Δημοτική βιβλιοθήκη.
Δυστυχώς συνεχίζουμε να ζούμε με πολλούς μύθους, που κρύβουν όμως την πραγματικότητα. Από πότε οι ΑΠΕ ιδιαίτερα αποτελούν τον υπ’αριθμό ένα κίνδυνο καταστροφής και αλλοίωσης του Κρητικού Τοπίου; Δεν έχουμε ακούσει, δει ή διαβάσει για τις σοβαρές καταστροφές από το μαζικό τουρισμό, την νομαδική και ανεξέλεγκτη αιγοπροβατοτροφία, το ότι η Κρήτη διαθέτει το πιο πυκνό αγροτικό δίκτυο στο κόσμο σε αγροτικούς και κτηνοτροφικούς δρόμους, ότι κάθε χρόνο χάνονται ξένοι τουρίστες επειδή δεν υπάρχει στοιχειώδη σήμανση και έργα υποδομών για το φυσικό περιβάλλον. Έχουμε μήπως ακούσει την παρακάτω έκφραση «οι Κρητικοί έχουν μια ιδιαίτερη τάση να καταστρέφουν το σπάνιο τοπίο της Κρήτης από τότε που ανακάλυψαν τα χωματουργικά μηχανήματα». Για τα παραπάνω ποιος δεν θυμάται τους εκαντοντάδες δημοτικούς ή κοινοτικούς άρχοντες, που για να εξασφαλίσουν την ψήφο έκαναν διανοίξεις αγροτικών - κτηνοτροφικών δρόμων στο πουθενά, χωρίς την ύπαρξη ΜΠΕ που είναι υποχρεωτικές για οδοποιία πάνω από 600 μ. υψόμετρο. Που ήταν όλοι αυτοί οι κύριοι που σήμερα θεωρούν ότι «το κακό» εκπορεύεται από ΒΑΠΕ, και φτάνουν στο κωμικοτραγικό σημείο να δηλώνουν ότι η Κρήτη πρέπει να εξάγει μόνο αγροτικά προϊόντα και αιγοπρόβατα.
Δυστυχώς για ένα τόσο σημαντικό θέμα για το νησί ο ανορθολογισμός δεν μπορεί να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο στο δημόσιο διάλογο. Διότι έκτος τα μεγάλα συμφέροντα υπάρχουν και τα μικρά συμφέροντα, που όπως έχει αποδεικτή και στο παρελθόν έχουν διαδραματίσει αντιαναπτυξιακό ρόλο που οδήγησαν στις μονοκαλλιέργειες, στη γεωργία ή στο τουρισμό. Όλοι θυμόμαστε την ιστορία με την δημιουργία ΒΙΠΕ στα Χανιά και γιατί μια υποδομή στρατηγικής σημασίας για την τοπική ανάπτυξη, ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό χαρακτηρισμό χρήσεων γης, οικισμών και οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς την οικονομική γεωγραφία, ποτέ δεν θα ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της πραγματικής ή μυθολογικής σύγκρουσης χρήσεων ή συμφερόντων, που δυστυχώς για κάποιους υπάρχουν μόνο στο φαντασιακό τους, όπως είναι και πολλές από τις διαπιστώσεις του βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου