Σελίδες

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές Εκλογές

Μεγάλη νίκη, της κ. Α. Μέρκελ στις Γερμανικές εκλογές και του κόμματος της των Χριστιανο – δημοκρατών Κοινωνιστών (CduCsu).
Καγκελάριος, για τρίτη συνεχόμενη φορά η κ. Μέρκελ, φιλοδοξεί να βάλει  την σφραγίδα της στη νεώτερη ιστορία της Γερμανίας αλλά και της Ε.Ε..
Κέρδισε, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, γιατί μπόρεσε παρά την κρίση στη Ευρωζώνη να βγάλει την Γερμανία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αν όχι κερδισμένη.
Αποτέλεσματα της πολιτικής της, (1) η δημιουργία 1.200.000 νέων θέσεων εργασίας, (2) να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά με τη δημιουργία μικρού πλεονάσματος από τον προηγούμενο χρόνο (3) επιστροφή στη ανάπτυξη.
Ανανέωσαν την εμπιστοσύνη  τους, οι Γερμανοί με ποσοστό 41,5% προς τη Μέρκελ και το κόμμα της, που θεωρείται πολύ ευρεία αποδοχή.
Σχηματισμός κυβέρνησης, το ερώτημα είναι με ποιους θα σχηματίσει την νέα Γερμανική κυβέρνηση; Αφού οι παραδοσιακοί της σύμμαχοι που ήταν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FdP) μετά από πολλά χρόνια έμεινε εκτός βουλής με ποσοστό 4,7%, χωρίς να ξεπεράσει το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο ‘ενός κόμματος στη Γερμανική βουλή (Bundestag).
Πιθανά σενάρια, σχηματισμού κυβέρνησης, είναι η περίπτωση του μεγάλου συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (Spd) του κ. Στάινμπρουκ, που βγηκε ενισχυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2009, με ποσοστό 25,6% των ψήφων, παρ’ όλο που ο πήχης ηταν πολύ υψηλότερα σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Στάινμπρουκ.
Αλλαγές σοβαρές, δεν αναμένονται σε   περίπτωση κυβέρνησης Χριστιανό - δημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών όσο αφορά την Γερμανική πολιτική για την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.;
Συμφωνία ως προς της στρατηγική. Παρά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής συζήτησης τα θέματα της Ευρώπης δεν αποτέλεσαν κυρίαρχα θέματα πιθανόν επειδή δε συνέφερε, είναι γεγονός ότι υπάρχει γενικά συμφωνία των δύο κομμάτων για τις χώρες σε κρίση: συνδυασμός λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  Όσο αφορά την Ελλάδα και οι δύο συμφωνούν ότι δεν πρέπει να υπάρξει ένα νέο κούρεμα. Εντυπωσιακή στροφή της Γερμανικής πολιτικής ως προς την διαχείριση της κρίσης δεν πρόκειται να προκύψει, εκτός από το γεγονός ότι πιθανόν να δοθεί, μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα ανάπτυξης.
Αλλά κόμματα, το κόμμα της αριστεράς Die Linke του Gegor Gysi, σημείωσε πτώση των ποσοστών και των εδρών του σε σχέση με τις εκλογές του 2009, πείρε ποσοστό 8,5% και 60 έδρες, το ίδιο έγινε και με τους Πράσινους του jurger Frittin ποσοστό 8,4% και 60 έδρες.

Ενώ το αντι-ευρώ κόμμα Εναλλαγή των πανεπιστημιακών έμεινε εκτός βουλής μόλις για λίγους ψήφους πείρε ποσοστό 4,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου