Σελίδες

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πολιτική σταθερότητα και ανάπτυξη

Η πολιτική αστάθεια σε μια χώρα έχει σοβαρό οικονομικό κόστος. Στην Ιταλία την εκτιμούν μέχρι τέλους του έτους σε 1,5 δις Ευρώ. Ως γνωστό η Ιταλία ετήσια καταβάλλει λόγο του τεράστιου δημόσιου χρέους της 85 δις Ευρώ σε τόκους.
Όμως λόγο της πολιτικής αστάθειας που δημιουργεί το σκάνδαλο Μπερλουσκόνι στη κυβέρνηση Λέττα (κυβέρνηση συνασπισμού) αυξάνει τα spread που έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνουν τους τόκους του χρέους μέχρι τέλος του έτους 1,5 δις Ευρώ επιπλέον.
Μόνο στην Ελλάδα δεν συζητάμε το κόστος για την Ελληνική Οικονομία και κοινωνία, που προκύπτει από την πολιτική αστάθεια. Ούτε λέξη για το κόστος από τις διπλές εκλογές του 2012, ούτε και για τους σημερινούς «πολιτικούς» σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ για πτώση της κυβέρνησης και προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, πριν καλά καλά περάσει ένας χρόνος από τις προηγούμενες.
Μπορεί αλήθεια να αναλογιστεί κανείς πιο μπορεί να είναι το οικονομικό κόστος στο βαθμό που υλοποιούνται οι σχεδιασμοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;
Θα πρέπει όμως όλα αυτά να μην αφήνουν αδιάφορους τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών και να τιμωρούν πολιτικά όλους εκείνους τους υπεύθυνους: κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές κατηγορίες, που μόνιμα συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της πολιτικής και στη εικόνα πολιτικής αστάθειας που εκπέμπει η χώρα, προς τα έξω. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη, επενδύσεις και μείωση της ανεργίας που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, όταν δεν υπάρχει σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Αυτό είναι condicio sine qua non, για να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και να ξαναγυρίσει στο δρόμο της  ανάπτυξης. Η πολιτική σταθερότητα, αυτή θα έπρεπε να ήταν η πάγια και υπεύθυνη πολιτική όλων των κομμάτων για την χώρα και το μέλλον της, μπροστά από μια τέτοια εθνική κρίση όπως η σημερινή.  

Αρτεμάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου