Σελίδες

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο σχόλια για δύο συνεντεύξεις

Σχόλιο 1: Μια συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «Ελευθεροτυπία της Κυριακής».

Ο Α. Τσίπρας μας προειδοποιεί ότι η Ελληνική Οικονομία «πνέει τα λοίσθια» και ο μόνος που μπορεί να την σώσει είναι ο ίδιος και το κόμμα του.
 Γι’ αυτό  ο δρόμος είναι ένας, «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», χωρίς να μας λέει με ποιους θα κάνει αυτή την κυβέρνηση;
Αυτό που εμπεδώσαμε από την συνέντευξη του είναι ότι τα πράγματα είναι «πολύ απλά» για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
«Μονομερή καταγγελία» των μνημονίων και δανειακών συμβάσεων.
 Έτσι  και κάνουν οι εταίροι μας ότι διαφωνούν, προχωράμε σε «μονομερή πάγωμα των πληρωμών». Αυτό είναι το «πυρηνικό μας όπλο» που ενεργοποιούμε επειδή από τις συμβάσεις αυτοί (εννοεί τους εταίρους μας) δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να μας διώξουν από την Ευρωζώνη.
Και όλα αυτά τα πετυχαίνουμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ.
Παρόλα αυτά έχω μια ένσταση: Η επιχείρηση ΑΝΑΤΡΟΠΗ αυτής της κυβέρνησης, και εκλογές ΕΔΩ & ΤΩΡΑ γίνεται σε φάση που το κίνημα είναι σε «ύφεση» όπως δηλώνει και ο ίδιος οπότε η επιχείρηση κατάληψη των «ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ» από το ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με «δανειακές δυνάμεις» από το ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα, όπως προκύπτει και από την ίδρυση της «σοσιαλιστικής τάσης», πρόκειται για το ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ εκείνο που έχει ταυτιστεί απόλυτα με το ΣΥΣΤΗΜΑ της κατάρρευσης της χώρας.
Όμως φτάνει που μετακόμισε στο ΣΥΡΙΖΑ για να «εξαγνιστεί» στην κολυμπήθρα του. Τόσο απλά(!).
Βέβαια καλό θα ήταν να μας πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τελικά ποιος είναι ο «δανειζόμενος» και ποιος ο «δανειστής».
Ποιος έχει ανάγκη από λεφτά και από πού θα τα βρει για να κάνει εκείνα που εξαγγέλλει; Εκτός και αν οι «παροχές» που υπόσχεται δεν απαιτούν χρήματα ή μήπως  φιλοδοξεί να επιστρέψει σε ένα σύστημα που θα μπορεί να «κόβει χρήμα»;
Διαφορετικά το σύνθημα του Γαλλικού Μάη «η φαντασία στη εξουσία», είναι ξανά επίκαιρο.
Μόνο που αυτή η φαντασία μπορεί να οδηγήσει μια χώρα και ένα λαό στα πιο εφιαλτικά σενάρια. Καλύτερα λοιπόν να μας λείπουν οι αυτοσχεδιασμοί  και οι «μαθητευόμενοι μάγοι», «σωτήρες», μέχρι να ωριμάσουν πολιτικά. Αν ωριμάσουν ποτέ(!)

Σχόλιο 2: Η ανεργία δεν λύνεται με βραχυπρόθεσμα μέτρα

Πιθανό να ζούμε σε άλλη χώρα!
Εκτός και αν ο δρόμος προς την «εξουσία», οδηγεί στο να χάνουμε το μέτρο.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει ταυτιστεί με τους μετριοπαθείς και τους διαλλακτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν πάντα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του.
Όμως το τελευταίο «600.000 θέσεις εργασίας σε 3 χρόνια από κυβέρνηση της Αριστεράς» από την συνέντευξη στην «imerisia συντακτών» των τριών καθηγητών: Λ. Κατσέλη, Γ. Σταθάκη και Γ. Βαρουφάκη, αποκαλύπτει ότι για ορισμένους «η κρίση στη χώρα μας είναι μια απλή κρίση του οικονομικού κύκλου».
Φτάνει το δημόσιο (κράτος) με πολιτικές βραχυπρόθεσμες «κοινωφελούς εργασίας» με πόρους του ΕΣΠΑ γιατί περί αυτού πρόκειται από τις δηλώσεις της ομήγυρης, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
Τελικά η ανεργία στη χώρα μας, έχει κατά κύριο λόγο «διαρθρωτικό» χαρακτήρα σε σχέση με το τι Παράγουμε και τι Πουλάμε; Όπως επίσης η διόγκωση της με την κρίση, εκφράζει τις αδυναμίες του Πολιτικού Συστήματος  λόγο  της στάσης του και των πολιτικών που εφάρμοσε απέναντι στους εργαζόμενους του δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στη διάρκεια της κρίσης; «Ανέγγιχτοι» όπως σωστά έχουν χαρακτηριστεί οι εργαζόμενοι του δημόσιου, σε σχέση με τους «Πληβείους» του  ιδιωτικού τομέα οι οποίοι μέχρι σήμερα επιλέχτηκαν να σηκώσουν όλο το βάρος της ανεργίας.
Η Ανεργία δεν αντιμετωπίζεται βραχυπρόθεσμα. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δύο χρόνια μετά την επανεκκίνηση μιας οικονομίας και την ανάκαμψη της, αρχίζουν σταδιακά να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και να μειώνεται η ανεργία.
Τα υπόλοιπα αφορούν ταχυδακτυλουργούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, απλώς το αμβλύνουν. Τα προγράμματα αυτά έχουν δοκιμαστεί: ή λέγονται «κοινωνική εργασία» ή stage ή όπως αλλιώς θέλετε. Χωρίς μια «σταθερή παραγωγική βάση», δεν μπορεί να αξιοποιηθούν οι ανθρώπινοι πόροι ιδιαίτερα μεταξύ των νέων και να δημιουργηθούν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας.
Γι’ αυτό μείζονος σημασίας για την χώρα μας είναι να ανοίξει ο διάλογος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Εκεί να κατατεθούν οι απόψεις, προτάσεις των κομμάτων, φορέων και θεσμών για να μπορεί να τις κρίνει και να τις αξιολογήσει και η κοινωνία των πολιτών.

Αρτεμάκης Μιχάλης
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου